De fleste er klar over at træning og atter træning er opskriften på at præstere gode resultater ved løb og andre former for idræt. Man kommer ikke helskindet igennem en længere distance, med mindre man har gjort sit forarbejde grundigt. Men træning er ikke hele løsningen. I hvert fald kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at være opmærksom på hvad du putter i munden op til dagen, hvor det store løb skal gennemføres.
Kosten har stor betydning
Man må virkelig ikke tage let på hvor vigtig den rette kost er, for en idrætspræstation. Du kan træne nok så meget, men spiser du uhensigtsmæssigt, binder du ris til egen ryg, og skal bare arbejde hårdere for dit resultat. Derfor kan man godt sige, at den rigtige kost kan være en smart genvej, når du skal løbe langt. Hvorfor ikke springe over hvor gærdet er lavest og lade være med at gøre tingene mere besværlige, end de behøver at være?
Men hvad skal man spise?
Hvad der er bedst at spise op til en større sportspræstation, kan naturligvis være individuelt. Ingen kroppe er ens, og det er vigtigt at holde sig for øje, at det der fungerer for den ene, ikke nødvendigvis er optimalt for den anden. Når det er sagt, er der nogle tommelfingerregler man bør holde sig for øje op til den store dag, hvor du skal være i topform. Et par gode sko er selvfølgelig ikke at kimse ad, men de kan ikke alene gøre arbejdet for dig. Der skal nemlig en hel del mere til.
Er det ikke noget med kulhydrater?
De fleste kender nok til den gængse opfattelse, at man skal indtage flere kulhydrater end normalt, for på den måde at fylde godt op i musklernes glykogendepoter. Tanken er at kroppen da kan præstere mere over længere tid, og at man øger dens udholdenhed. Men ikke alle er enige om dette synspunkt. Der er også nogle, der mener, at det netop er en dårlig forretning for kroppen at have fokus på mange kulhydrater. Det kan nemlig vise sig ikke at være gavnligt for fordøjelsen, og give en øget sukkertrang.
Alternativ tilgang
En nyere holdning til kost inden større sportspræstationer, peger på at det skulle være mere gavnligt at spise fedtholdig mad. Her forstås sunde fedtstoffer, selvfølgelig. Men ved at opbygge kroppens fedtdepoter, opnår man en højere energitæthed. Det er aldrig en god idé at spise mange kulhydrater fra den ene dag til den anden, især ikke hvis dit tarmsystem ikke er vant til denne kost til dagligt. Raffinerede kulhydrater har aldrig gjort noget godt for nogen i det lange løb.
Hvad er så bedst?
Hvordan skal man så forholde sigt til sine spisevaner op til den store sportspræstation? Man må altid mærke efter, hvad der virker mest rigtigt for en selv, i stedet for at stole blindt på noget, der dybest set føles forkert. Det bedste man kan gøre, er at spise “normal” sund mad. Men også dette kan være individuelt. Er man veganer, begynder man således ikke på at spise kød, da kroppen ville reagere ganske voldsomt på sådan en ændring af kostvaner. Spiser man ikke mælkeprodukter til dagligt, skal man heller ikke gøre det op til en sportspræstation. Til gengæld sker der ikke noget ved at erstatte disse fødevarer den anden vej. Prøv at skære det væk, der ikke virker sundt for dig.
Find inspiration på nettet
Hvis du synes det er svært at mærke efter hvad der er rigtigt for dig, kan det anbefales at du ikke foretager gennemgribende kostændringer for tæt på din sportspræstation. Al forandring bør tages i mindre etaper. Prøv at holde dig til komplekse kulhydrater, letfordøjelige proteiner og sunde fedtstoffer. Dertil frugt og grøntsager, især de mere grove. Find gerne inspiration på nettet. Og husk altid at drikke rigeligt vand i løbet af dagen. Hvis du synes det er svært at huske at løbende drikke vand, kan du gøre det til en vane altid at have en vanddunk ved hånden. En anden måde er at sætte en alarm en gang i timen og huske at drikke et glas vand, så holder du kroppen velhydreret, samtidigt som du renser giftstoffer ud.