Lige meget hvilket slags sportshold man har, er det vigtigt med et stærkt sammenhold, hvis man vil opnå de bedste resultater. Der er mange store og små måder, hvorpå man skaber en fællesskabsånd. Det handler selvfølgelig om, hvordan man går til kampe og stævner på. Men at styrke en holdånd sker i høj grad også uden for de store kampe. Det er i træninger og i måden, hvorpå man taler til hinanden og omgås hinanden udenfor banen. Hvis den enkelte føler et kammeratskab og en tryghed med sine medspillere, får personen større lyst til at ofre sig og give 100% for holdet.
Holdånden ligger også i detaljerne
Hvis man spiller mere på amatørplan og for eksempel, ikke får tildelt trøjer fra en klub, kan det stadig være en god idé at få designet sine egne hold trøjer. Dette kan gøres nemt og billigt på nettet. En anden god idé er at få lavet drikkedunke meget eget design til jeres hold. I kan lave drikkedunke med jeres holdnavn eller for eksempel drikkedunke med eget logo og hver spillers efternavn. På nettet kan man finde mange forskellige slags drikkedunke, der kan bestilles med logo. Det kan være store og små og det kan både være i metal og plastik. Det er en fin ting at købe til sit hold. Det er nemlig også små ting som disse, som er med til at skabe seriøsitet og en følelse af, at man er en del af noget.
Lær hinanden at kende uden for banen
Man behøver ikke at drikke kaffe i tide og utide eller at drikke øl hver fredag med sine medspillere. Men det er en rigtig god ide, hvis nogen påtager sig ansvar for at lave nogle “ryste sammen arrangementer” en gang imellem. At kende sine medspillere uden for banen og vide, hvem de er, er en kæmpe fordel for holdånden og for hvordan man er der for hinanden, når kampene spilles. Det er altid fedt at vinde med sit hold, men det er ekstra fedt at vinde med holdspillere, som man også føler, at man er venner med.
Afstem forventninger og regler
Det er vigtigt at holde møder og evalueringer en gang imellem om hvordan det går på holdet – særligt med henblik på tonen. Hvordan, man taler til hinanden på et hold, kan betyde rigtig meget for fællesskabet. Undgå at bruge grimme ord og skældud, hvis nogen begår fejl i kampene og aftal dette med hinanden på forhånd. Mennesker har forskellige måder at tale på, særligt når de bliver ophidsede eller ivrige. Men nogle er også mere følsomme end andre og tager det meget ind, hvis de bliver råbt af i kampens hede. Sørg for at have en god og opmuntrende tone overfor hinanden som medspillere. Det er også en fin idé at lave nogle klare regler for ord eller særlige måder at opføre sig på – på og uden for banen – som der er nultolerance overfor. Så undgår man misforståelser og ærgerlige oplevelser på holdet.